Kosmetyczne kremy do twarzy – to produkty kosmetyczne stosowane do pielęgnacji twarzy w celu oczyszczenia, odżywienia, ochrony, utrzymania skóry w dobrej kondycji, spowolnienia procesów starzenia, zwiększenia odporności skóry na niekorzystne czynniki środowiskowe oraz innych potrzeb użytkowników.
Klasyfikacja kremów
Kremy kosmetyczne są bardzo różnorodne. W zależności od przeznaczenia lub przeznaczenia kosmetyku dzieli się je na następujące typy: ochronne, odżywcze, specjalne dla różnych typów skóry. Obecnie odrębną grupę wyróżniają kremy związane z kosmetykami dla dzieci. Wszystkie kremy można również sklasyfikować według ich stanu fizycznego i chemicznego lub właściwości konsumenckich. Z kolei w zależności od rodzaju kremy mają inny skład bazy i składników pomocniczych. Można je uzupełnić substancjami lub kompleksami substancji o działaniu odżywczym, ochronnym, regenerującym lub profilaktycznym.
Specjaliści w dziedzinie produkcji kosmetyków preferują klasyfikację według stanu fizycznego i chemicznego, ponieważ każdy krem kosmetyczny ma budowę koloidalno-chemiczną.
Kremy dzielą się na kremy tłuszczowe i emulsyjne.
Kremy tłuszczowe zawierają składniki tłuszczowe i specjalne dodatki. Emulsja to heterogeniczny układ zdyspergowany składający się z fazy wodnej i tłuszczowej z dodatkiem substancji biologicznie czynnych, np. ekstraktów ziołowych, witamin. W produkcji kremów częściej niż inne stosuje się struktury emulsyjne.
Kremy emulsyjne dzielą się na:
– produkt typu woda/olej (w/o),
– produkt typu olej/woda (o/w),
– produkt typu mieszanego (systemy amfifilowe).
1) W emulsjach „olej/woda” olej, a raczej jego kropelki, są rozprowadzane w roztworze wodnym. Tutaj olej będzie fazą zdyspergowaną, a woda będzie medium dyspersyjnym. Kremy na takiej bazie dobrze rozprowadzają się na skórze, szybko się wchłaniają. Jednak w przypadku cery suchej nie zaleca się stosowania kremu na tej podstawie przez dłuższy czas, ponieważ ze względu na szybkie parowanie wody nasilają wysychanie skóry. Zaleca się przeplatać je kremami wodno-olejowymi.
Emulsje olejowo-wodne są dość powszechne, a na ich bazie powstaje ogromna gama produktów kosmetycznych, zarówno odżywczych, jak i lekkich kremów na dzień.
2) W emulsjach „woda/olej” faza olejowa otacza kropelki wody. Składniki olejowe są fazą zdyspergowaną, a woda jest medium rozproszonym. Do skóry suchej polecane są kremy na bazie emulsji wodno-olejowych.
3) W emulsjach typu mieszanego, czyli tak zwanych emulsjach wielokrotnych, jednocześnie prezentowane są dwa rodzaje – są to o/w i w/o. Takie emulsje mają co najmniej trzy fazy i są układami złożonymi. Kropelki fazy rozproszonej zawierają kolejną fazę małych kropelek. W emulsji typu w/o/w ośrodkiem dyspersyjnym dla fazy wodnej jest zewnętrzna faza wodna, którą są zdyspergowane kropelki oleju.
Główną zaletą emulsji w/o/w jest połączenie głównych właściwości emulsji w/o i o/w w jednym produkcie.
Główne składniki kremów (opracowania receptury kremu kosmetycznego)
W kremach emulsyjnych faza olejowa zawiera tłuszcze nasycone lub nienasycone (emulgatory), emolienty zmiękczające skórę oraz rozpuszczalne w tłuszczach dodatki aktywne. Faza wodna kremów kosmetycznych zawiera substancje rozpuszczalne w wodzie, takie jak alantoina i konserwanty.
Emulgatory to składniki, które zapewniają stabilne emulsje z substancji, które nie mieszają się w naturalny sposób (na przykład woda i olej). Środki emulgujące umożliwiają utrzymywanie cząstek oleju w zawiesinie w wodzie (emulsja o/w) lub odwrotnie, zatrzymywanie cząstek wody w oleju dzięki emulgatorowi (emulsja bez emulsji). Dlatego stosuje się je w celu zwiększenia stabilności kremów kosmetycznych. Stabilność emulsji, charakteryzującą się szybkością ich rozdzielania na składniki wyjściowe, określa się metodą wirowania. Kwasy tłuszczowe olejów naturalnych służą jako surowiec do otrzymywania szeregu emulgatorów o różnych właściwościach.
Jako emulgatory i składniki strukturotwórcze stosuje się różne woski, które są estrami wyższych kwasów tłuszczowych i jednowodorotlenowych wyższych alkoholi. Są stabilne chemicznie, mają wysoką temperaturę topnienia, dlatego są niezastąpionymi składnikami kremów kosmetycznych jako dodatki strukturujące zwiększające stabilność termiczną produktu. Na przykład wosk pszczeli i lanolina to woski zwierzęce, podczas gdy woski takie jak Carnauba to woski roślinne. Oprócz właściwości modelujących woski mają działanie kosmetyczne, działają regenerująco, nawilżająco, zmiękczająco.
Emolienty to substancje, które wprowadzane są do fazy tłuszczowej w celu zmiękczenia skóry. Oleje silikonowe są często stosowane jako emolienty w nowoczesnych kremach kosmetycznych. Główną zaletą olejków silikonowych jest ich biologiczna obojętność.
Zapachy to kompozycja zapachowa służąca do aromatyzowania produktu lub ukrywania nieprzyjemnego zapachu surowców.
Konserwanty dodane do kremu zapewniają ich odporność na zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Te składniki w składzie kremów muszą zapewniać czystość mikrobiologiczną przez cały okres trwałości produktu. Wymagania stawiane konserwantom: działają
przeciwko wielu rodzajom drobnoustrojów, działają w niskich stężeniach, są nieszkodliwe i nie wpływają na jakość kremów.
W skład kremów kosmetycznych mogą wchodzić składniki biologicznie czynne różnego pochodzenia i działania na skórę. Jako aktywne dodatki stosuje się ekstrakty roślin leczniczych, białka (na przykład keratyna, kolagen, elastyna), aminokwasy, witaminy (C, A, E, PP itp.).
W zależności od przeznaczenia kremu kosmetycznego do składu wprowadzane są określone składniki, a skład aktywnych dodatków można również regulować pod względem zawartości ilościowej. Każdy krem powinien być nie tylko wysokiej jakości, ale także bezpieczny dla konsumenta, nieszkodliwy dla zdrowia. Dlatego skład produktu jest wskazany na jego opakowaniu.
Bezpośrednia kontrola jakości i bezpieczeństwa każdej partii wytwarzanych wyrobów prowadzona jest zarówno w trakcie procesu produkcyjnego, jak i po jego wytworzeniu. Produkty, które przeszły kontrolę jakości i spełniają ustalone wymagania podlegają przekazaniu klientowi do sprzedaży. Badania produktów pod kątem wskaźników fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych przeprowadzamy we własnym laboratorium. Należy zauważyć, że wszystkie surowce do produkcji muszą również podlegać kontroli jakości i bezpieczeństwa. Jest to szczególnie ważne w przypadku kosmetyków dla niemowląt.
Kremy kosmetyczne dla niemowląt to specjalne produkty przeznaczone do oczyszczania, ochrony i zmiękczania skóry dziecka. Na przykład produkty dla dzieci „Magiczne Zioła” zawierają naturalne ekstrakty roślinne, co czyni je niezastąpionymi w pielęgnacji dziecięcej skóry.
Czy kremy dla dzieci zawszę są odpowiednie dla dorosłych klientów? Sprawdź
Niektóre kobiety uważają, że najlepiej używać kosmetyków dla niemowląt – są to najbezpieczniejsze produkty, jak może to zaszkodzić? To bezsporne: produkty dla dzieci przechodzą najsurowsze kontrole, nie zawierają alergenów, silnych zapachów i szkodliwych dodatków. Ale są przeznaczone do fizjologii dziecięcej skóry. Niemowlęta prawie się nie wydziela łój, co oznacza, że ich detergenty nie usuną dorosłego tłuszczu ze skóry. Skóra dziecka jest gęsta, dostatecznie nawilżona, bardzo elastyczna. Nie brakuje jej składników odżywczych, stymulatorów produkcji kolagenu. Dlatego celem funduszy dla dzieci jest łagodzenie podrażnień, leczenie i ochrona przed mrozem. Najważniejszymi składnikami są ekstrakty z rumianku i szałwii, pantenol, alantoina. Oznacza to, że nic nie dostaniesz, z wyjątkiem lekkiego nawilżenia i złagodzenia swędzenia, zwiększonej wrażliwości. Wyjątkiem jest być może linia opieki w przypadku atopowego zapalenia skóry. Zarówno dorośli, jak i dzieci mają ten atak, a główną funkcją takich kosmetyków jest bariera. Emolienty zmiękczają suchą, łuszczącą się skórę i chronią przed utratą wilgoci. Dlatego jeśli pojawi się taki problem, śmiało używaj kremów dla niemowląt. Tylko uważaj na dziecięcy tłuszcz – ten sam, którym smarowano nas w dzieciństwie. Zawiera dużo lanoliny, dobrze chroni policzki przed mrozem, ale szkodzi nawet twarzy osoby dorosłej – może powodować zatykanie porów i stany zapalne, ponieważ tworzy okluzyjny, czyli nieoddychający film, a to jest złe dla skóry problematycznej.
Czy krem do twarzy „na noc” jest szkodliwy w ciągu dnia?
Dostosowania kosmetyków według czasu działania jest uzasadnione i nie jest chwytem marketingowym. Przygotowanie receptur takich produktów, z uwzględnieniem na to jakie właściwości ma mieć kosmetyk w dzień lub w nocy, w zimie lub w lecie. W nocy procesy metaboliczne w skórze są intensywniejsze, a substancje aktywne zawarte w kremie szybciej radzą sobie ze swoimi zadaniami. Kosmetyki na noc też mogą być inne – odżywcze, nawilżające. Głównym warunkiem jest nałożenie go na czystą skórę na około kilka godzin przed snem i oczywiście nie w centymetrowej warstwie. Rano oczywiście warto się umyć i już przejść do dziennego środka. Chociaż, szczerze mówiąc, nic złego się nie stanie, jeśli krem na dzień nałożysz na noc lub wieczorem w ciągu dnia. Po prostu nie uzyskasz oczekiwanego efektu.
Pamiętaj i nie popełniaj więcej błędów w trakcie aplikacji kremu, a wtedy wszystko będzie dobrze z twarzą.
Nawilżenie i ochrona zimą
Nie, nie będzie horrorów o tym, że woda zamarznie i uszkodzi komórki skóry. Gdy na dworze jest zimno, nadal potrzebny jest nawilżający krem do twarzy. Tylko lepiej nałożyć go pół godziny przed wyjściem na zewnątrz, a także krem ochronny przed niepogodą.
Źle dobrana pielęgnacja do typu skóry klienta
Krem tłusty na skórę z trądzikiem nie jest odpowiedni, potrzebny jest nie zatyka porów. Krem z kwasami AHA również dla podrażnionych. Jeden krem na całą twarz, gdy skóra jest wyraźnie połączona z tłustą strefą T, również jest błędny. W takim przypadku tylko krem nawilżający jest uniwersalny, a miejscowo należy nakładać krem odżywczy lub regulujący wydzielanie sebum.
Krem anti age
Może naprawdę zaszkodzić. Oznacza to, że nie powinieneś używać produktów przeciwstarzeniowych z wyprzedzeniem. W odwrotnej kolejności można – tylko efektu nie trzeba się spodziewać. Kosmetyki anti-age są trudne dla młodych. W wieku 25-35 lat skóra nadal aktywnie wytwarza kolagen, kwas hialuronowy, nie jest już tak odwodniona i pokryta zmarszczkami.
Krem do opalania
Często powodują zamieszanie. Ale tak naprawdę wszystko jest proste: musisz je nałożyć co najmniej pół godziny przed wyjściem na zewnątrz, a nie bezpośrednio pod słońce. I to nie tylko na twarzy, ale także na wszystkich otwartych przestrzeniach. Produkty z filtrami fizycznymi – pochodne cynku i tytanu (najczęściej kosmetyki dla niemowląt lub kremy do cery szczególnie wrażliwej) – powinny stanowić ostatnią warstwę makijażu na twarzy. W przeciwnym razie nie będą się bronić. I trzeba je częściej aktualizować – po kontakcie z wodą, ręcznikiem lub ręką. A kosmetyki z filtrami chemicznymi (często wchodzą w skład zwykłych kosmetyków) mogą stanowić bazę pod makijaż. Niektóre środki na wierzchu – podkład, puder, woda termalna itp. – nie zaszkodzą.
Produkty wybielające
Nie najlepsza kombinacja. Lepiej stosować je w okresie jesienno-zimowym, a latem, jeśli to konieczne, nie zapomnij o nałożeniu na wierzch kompozycji przeciwsłonecznej, aby nie prowokować przebarwień.
Krem długo otwarty
Krem stojący w wilgotnej i ciepłej łazience, który nakładasz palcem, to idealne środowisko dla mikroorganizmów. Wystarczy przechowywać makijaż w chłodnym i ciemnym miejscu i użyć aplikatora.
Produkcja kosmetyków emulsyjnych ( kremy, balsamy, lotiony, maski do włosów, maseczki kremowe itd)
Przedstaw sobie o jakim produkcie kosmetycznym marzysz i jakie wady spotkałeś w trakcie użytkowania różnych produktów emulsyjnych. Następnie zrób zlecenie w firmie produkcji kontraktowej oferującej takie usługi. Następnym krokiem będzie opracowanie receptury. Bardzo ważnym elementem jest dobranie odpowiedniego opakowania. Po zaakceptowaniu wstępnych prób, produkty wysyłane są na badania. Po badaniach, produkt jest rejestrowany. A następnie możesz śmiało rezerwować produkcję.
W trakcie procesu technologicznego produkcji emulsji są następujące operacje technologiczne:
– załadunek reaktora (kotła) – napełnianie i podgrzewanie wody, wprowadzanie i mieszanie składników, dogrzewanie i topienie;
– pompowanie fazy wodnej i tłuszczowej;
– homogenizacja;
– chłodzenie i mieszanie;
Na tej zasadzie produkowane są prawie wszystkie rodzaje kremów kosmetycznych. Ostatnim etapem jest konfekcja i etykietowanie .