CO OZNACZA HALAL?
We współczesnym świecie coraz więcej osób stara się przejść na zdrową dietę suplementacją, aby chronić siebie i swoje dzieci przed negatywnymi skutkami spożywania pokarmów bogatych w dodatki i inne substytuty produktów naturalnych.
W krajach zachodnich coraz większą popularność zyskuje „ekologiczna żywność” – ekologiczna, naturalna żywność, która nie zawiera azotanów, substancji rakotwórczych, GMO i innych sztucznych dodatków. Do tej kategorii można zaliczyć produkty wykonane zgodnie ze standardami Halal.
Dla muzułmanów termin „Halal” to przede wszystkim potwierdzenie przestrzegania islamskich norm i tradycji. Oznakowanie halal oznacza, że produkt wykonany jest zgodnie z kanonami islamu, nie zawiera składników zabronionych muzułmanom do spożywania (wieprzowina, krew itp.) i jest produktem czystym. Krótko mówiąc, Halal to żywność, która spełnia współczesne wymagania środowiskowe.
Samo słowo „Halal” pochodzi z języka arabskiego i dosłownie oznacza „dozwolone, dozwolone”. W szerszym znaczeniu Halal to „wszystko, co jest dozwolone i dozwolone w islamie”. Najczęściej pojęcie to jest używane w odniesieniu do żywności, która jest odpowiednio przygotowana i dozwolona dla muzułmanów, ale generalnie Halal odnosi się do niemal każdej dziedziny życia człowieka: żywności, odzieży, biżuterii, kosmetyków i perfum, higieny osobistej, rekreacji , rozrywka, finanse, relacje między ludźmi, środowisko, wykonywana praca, rozporządzanie majątkiem itp. Przeciwieństwem Halal jest Haram – „zabronione” lub „zakazane działanie”.
Wszechmocny w Koranie powiedział:
„Zabronił ci padliny, krwi, wieprzowiny i tego, co nie zostało złożone w ofierze w imię Allaha…” (Sura Baqarah, ajat 173)
Czym jest halal?
Produkty bezpieczne dla życia i zdrowia człowieka są dozwolone zgodnie ze standardem Halal. Produkty halal obejmują:
- Mięso i produkty mięsne dozwolonych zwierząt: zwierzęta domowe: bydło duże i małe, konie, bawoły, wielbłądy; króliki, kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, przepiórki; dzikie zwierzęta niedrapieżne: jelenie, antylopy, kozice, dzikie bydło; ptaki niedrapieżne: gołębie, wróble, przepiórki, szpaki, strusie.
- Ryby, bezkręgowce wodne, ssaki wodne i inne zwierzęta wodne (żyjące w wodzie i niezdolne do przeżycia na lądzie).
- Mleko dozwolonych zwierząt i wytworzone z niego produkty mleczne.
- Jaja dozwolonych ptaków i ich produkty.
- Miód i produkty pszczele.
- Zboża i produkty jego przetwórstwa, produkty olejowe i tłuszczowe, produkty cukrownicze i cukiernicze.
- Owoce, warzywa, grzyby i produkty ich przetwarzania, z wyjątkiem trujących, toksycznych lub w inny sposób niebezpiecznych dla życia i zdrowia ludzi.
- Rośliny, w tym wodorosty morskie oraz produkty ich przetwarzania, z wyjątkiem tych, które stwarzają zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi.
- Mikroorganizmy (grzyby, bakterie, grzyby drożdżowe itp.), produkty z nich wytworzone, z wyjątkiem trujących, toksycznych, szkodliwych i innych stwarzających zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi. Mikroorganizmy używane do produkcji produktów muszą być pozyskiwane przy użyciu pożywki hodowlanej wykonanej z produktów Halal. Ekstrakt drożdżowy lub inne produkty pochodne nie mogą być wytwarzane z drożdży piwnych.
- Picie naturalne, wody mineralne i napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem napojów otrzymywanych w wyniku fermentacji.
- Enzymy i preparaty enzymatyczne stosowane jako surowce, środki pomocnicze w przetwórstwie lub produkty końcowe muszą być wytwarzane z surowców wytworzonych z produktów Halal.
- Substancje mineralne i chemiczne, z wyjątkiem trujących, toksycznych i innych stwarzających zagrożenie dla życia i zdrowia ludzi; Dozwolone dodatki do żywności wykonane z produktów Halal.
Produkty halal stają się produktami zabronionymi – Haram – gdy dostaną się do nich fragmenty ludzkiego ciała, jakiekolwiek wydzieliny ludzi i zwierząt (krew, wymiociny, ropa, mocz, kał itp.).
Halal nie jest znakiem towarowym, ale standardem jakości
Wielu błędnie uważa, że koncepcja Halal jest tylko koncepcją religijną. To nie jest prawda. Międzynarodowy system Halal to przede wszystkim system kontroli jakości. System ściśle ogranicza się do produktów i składników modyfikowanych genetycznie. Ogromna liczba dodatków do żywności dopuszczonych w wielu krajach nie jest dopuszczonych przez system Halal do stosowania w produkcji żywności, takich jak naturalny barwnik karminowy (E120), żelatyna (jeśli nie z surowców Halal) i wiele innych dodatków do żywności. Ponadto we wszystkich łańcuchach produkcyjnych od surowców do konsumenta końcowego należy wykluczyć zabronione komponenty. Produktów halal nie należy mieszać z produktami haram nawet podczas przechowywania i transportu. Wszystkie komponenty biorące udział w produkcji halal są poddawane dokładnym testom i certyfikacji.
Należy zauważyć, że żywność halal nie jest przeznaczona wyłącznie dla muzułmanów. Produkty halal mogą być spożywane przez osoby dowolnej narodowości i religii i stanowią one około 80% konsumentów, co słusznie uważa się za produkty wysokiej jakości. Produkty wytwarzane zgodnie z islamskimi standardami są poszukiwane nie tylko przez dwumiliardową muzułmańską populację Ziemi. Na przykład w Wielkiej Brytanii produkty halal sprzedaje się rocznie 6 milionom ludzi, chociaż muzułmanów jest tylko 2 miliony.
Dziś działalność polegająca na wytwarzaniu produktów halal została już zarejestrowana jako niezależny segment światowej gospodarki z obrotem ponad 2,2 biliona dolarów rocznie.
Fałszywe czy nie?
W branży Halal, jak w każdej innej, są podróbki, pozbawieni skrupułów producenci i urzędy, które je certyfikują.
W związku z tym musisz wiedzieć coś o tym, jak wybrać odpowiednie produkty Halal, aby uchronić się przed podróbkami.
Wiele zależy od punktu sprzedaży, w którym kupujesz produkty. Jeśli jest to sklep tylko Halal, szanse na fałszerstwo są znacznie mniejsze. W przypadku targowisk i zwykłych punktów sprzedaży należy zachować większą czujność.
Spójrzmy więc na kilka zasad:
- Zwróć uwagę na opakowanie produktu. Musi zawierać skład produktu oraz odznakę organu, który wydał certyfikat.
- Jeśli masz wątpliwości co do produktu z metką, poproś sprzedawcę o certyfikat. Produkty Halal wytwarzane zgodnie ze standardem Halal muszą posiadać certyfikat.
- W każdym razie, pomimo oznakowania, przestudiuj skład pod kątem obecności zabronionych i wątpliwych substancji (alkohol, wieprzowina, żelatyna …), zwróć także uwagę na elementy z przedrostkiem E, dowiedz się, z czego wykonany jest ten element.
- Zwróć uwagę na sąsiedztwo towarowe. Produkty halal nie powinny być przechowywane z niehalal (dotyczy to produktów mięsnych).