Na etykietach kosmetyków często pojawia się sformułowanie „bez konserwantów”. Oznacza to, że w kremie, żelu czy serum nie ma substancji przedłużających ich trwałość. Ale czy warto kupować te produkty? I jak bezpieczne są dla naszej skóry?
Co to są konserwanty?
Wielu ma negatywny stosunek do konserwantów, wierząc, że powodują one nieodwracalne szkody dla naszej skóry. W rzeczywistości konserwanty to substancje, które mają działanie przeciwdrobnoustrojowe. Zapobiegają pojawianiu się pleśni, grzybów, bakterii wywołujących zaczerwienienia i reakcje alergiczne, a także przedłużają trwałość kremów, serum, żeli przeciwzmarszczkowych i innych produktów.
Ponadto stosowanie konserwantów jest obowiązkowym wymogiem organizacji i laboratoriów dermatologicznych. Niski poziom konserwantów prowadzi do pęcznienia opakowania, pojawiania się śluzu, nieprzyjemnego zapachu oraz rakotwórczych toksyn z powietrza i wilgoci, które dostają się podczas otwierania i zamykania tub z kremem lub serum.
Czy da się zrobić kosmetyki bez konserwantów?
Kosmetolodzy twierdzą, że produkty kosmetyczne bez konserwantów można przygotowywać wyłącznie w domu ze świeżych warzyw i owoców. Krem lub maska wykonane z naturalnych składników zachowują dobroczynne właściwości przez dwie godziny. Jednak w przypadku masowej produkcji produktów do pielęgnacji ciała i twarzy konserwanty są niezbędne. To one na długo zachowują pierwotne właściwości kremów, serum, maseczek. A jeśli widziałeś napis na etykiecie „bez konserwantów”, powinieneś ocenić towarzyszące czynniki:
rodzaj kosmetyków (jednorazowe lub wielorazowe): jeśli kupujesz krem w jednorazowym sztyfcie, to zwrot „bez konserwantów” jest standardem, ponieważ konserwanty zostały zastąpione przeciwutleniaczem, który zachowuje oryginalne właściwości kosmetyków. Kosmetyki wielokrotnego użytku „bez konserwantów” zachowują właściwości użytkowe przez 2-3 dni;
uczciwość producenta: czasami firmy kosmetyczne celowo zatajają informacje o stosowaniu konserwantów, aby nie odstraszyć kupującego.
Poziom konserwantów
Jeśli poziom konserwantów w kosmetykach jest niski, a podczas testów producent stwierdził, że dawka substancji nie szkodzi skórze, to ma prawo nie podawać dokładnego procentu konserwantów na etykiecie.
Jak często w kosmetykach stosuje się naturalne konserwanty?
W kosmetyce istnieje coś takiego jak „naturalne konserwanty”. Są to substancje pozyskiwane z surowców roślinnych. Naturalnymi konserwantami są olejki eteryczne, propolis, ekstrakty roślinne. Zapobiegają również pojawianiu się zarazków, pleśni, nieprzyjemnych zapachów w słoiczkach z kosmetykami. Ale jest jedno zastrzeżenie: naturalne konserwanty są mniej aktywne przeciwko bakteriom, a ich nadmiar może powodować zaczerwienienia, podrażnienia i alergie.